Kakaowe kruche ciasteczka z bezglutenowych płatków owsianych to bomba tłuszczowo – węglowodanowa. Nie musicie się jednak obawiać kaloryczności, gdyż tłuszcz w nich zawarty jest tym dobrym, a węglowodany złożone dodają nam energii i siły. Jedno niewinne ciasteczko dziennie, nie wpłynie destrukcyjnie na naszą figurę, a może poprawić Wasze samopoczucie;)
Do przygotowania ciasteczek będziemy potrzebowali 35 minut i dosłownie kilku składników. Wykonanie jest banalne i niewspółmierne do smaku ciasteczek, które idealnie nadają się jako przekąska przed treningiem oraz jako dodatek do kawy i dobrej książki.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 2 garście migdałów
- 3 garście daktyli
- 1 garść orzechów nerkowca
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżki naturalnego kakao
- *opcjonalnie: miarka odżywki białkowej, jeśli chcemy wzbogacić ciasta o dobre proteiny – (użyłam o smaku waniliowym)
Wykonanie:
Daktyle moczymy w ciepłej wodzie, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki miksujemy, na sam koniec dodajemy daktyle i ponownie mielimy. Powstała masa powinna być zwarta i klejąca się. Przy formowaniu ciasteczek warto zwilżyć dłonie zimną wodą, wówczas ciasto nie będzie nam przywierało do rąk.
Uformowane ciastka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180-230C (zależy od piekarnika) na 25-30 minut. Ja piekłam w 230 C przez niecałe 30 minut, bez termoobiegu. Ciastka łatwo przypalić, więc zwróćcie uwagę na temperaturę i czas pieczenia. Upieczone ciasteczka wyjmujemy i przekładamy na kratkę, do wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnym i suchym pudełku.
Pozdrawiam ciepło
Monika Grudzińska
Autorka: Good Morning – Tarczyca
Obawiam się, ze na jednym by się nie skończyło:)
U mnie ciasteczka znikaj góra w 2 dni… 😉
Kama, obawiamy sie, ze to nie sa plonne obawy;)