Uwielbiamy wypieki z ciasta francuskiego. Są szybkie (jeśli mowa o kupnym cieście oczywiście) i bardzo smaczne. Wystarczy dodać marmoladę lub dowolne owoce, aby za pół godziny móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Ciastka francuskie z owocami podawane na gorąco, z gałką lodów, to idealny pomysł na popołudniowy deser. Dzisiaj w moim menu pojawiły się rożki z gruszką i lekką nutką anyżu, który idealnie pasuje do gruszek. Ciastka wyszły pyszne – niesamowicie chrupiące, z soczystym i słodziutkim gruszkowym nadzieniem. Polecam!
Składniki (na 12-13 ciastek):
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
2 średnie gruszki
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
12-13 łyżeczek brązowego cukru trzcinowego
Rozetka anyżu ( lub mielony anyż)
Laska kory cynamonu (lub mielony cynamon)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200oC (termoobieg). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozłożyć, a następnie pokroić na 12 równych kwadratów. Jeżeli zostanie Wam z boku odcięty podłużny pasek, można go zlepić w ten sposób, by powstał jeszcze jeden kwadracik na ciastko.
Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na tarce o ostrych oczkach zetrzeć odrobinę gwiazdki anyżu i laski kory cynamonu (świeżo starte gruszki mają więcej aromatu od tych w proszku, ale można użyć przypraw już zmielonych). Można również użyć samego cynamonu jeśli nie lubicie anyżu, choć muszę przyznać, że pasuje on tutaj idealnie. Jak dużo należy go zetrzeć? Cóż, to kwestia upodobań, ja na przykład starłam przyprawy tak, aby można było nazwać dodaną ilość „szczyptą”.
Na każdy kwadracik ciasta należy nałożyć łyżeczkę gruszek i łyżeczkę brązowego cukru. Brzegi posmarować lekko wodą i zlepić jak pierogi. Można także dodatkowo docisnąć je widelczykiem, aby miały ładniejszy kształt, choć podczas pieczenia i tak w większości znikną.
Ciastka przesmarować mlekiem (najlepiej za pomocą pędzelka) i posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Podawać na gorąco, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany, albo zimne oprószone cukrem pudrem lub polukrowane. Wybór należy oczywiście do Was. Smacznego!
Pozdrawiam,
Ania Pisulak z RóżowaPatera.pl