Dieta redukcyjna (odchudzająca) wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych ciast. Wystarczy zmienić nieco skład i już można delektować się ich smakiem. Prezentowane kruche ciasto z figami i malinami, jest idealną propozycją dla tych, którzy trenują i nie chcą rujnować efektów swojej pracy.
SKŁADNIKI na kruche ciasto z figami i malinami
- 0,5 kg mąki pełnoziarnistej bezglutenowej (użyłam mąki PROVENA)
- 4-5 łyżek oleju kokosowego (użyłam oleju kokosowego, który dodatkowo wzbogacił ciasto o specyficzny, kokosowy posmak)
- 1 żółtko( dla osób, które nie mogą jeść jajek – zastąp żółtko puree z banana lub awokado)
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- *opcjonalnie 2 miarki odżywki białkowej– 60 g (użyłam odżywki ActivLab. Dzięki temu moje ciasto zawiera więcej protein, które niezbędne są w in. w diecie redukcyjnej).
Przygotowanie ciasta
- W misce łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na 2 części: większą część (2/3) rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Mniejszą część ciasta (1/3) zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Na rozwałkowanym cieście układamy pokrojone figi i maliny, i posypujemy kruszonką (najczęściej wydzieram malutkie kawałki ze schłodzonego ciasta, ale równie dobrze możecie użyć do tego tarki).
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ciasto około 45 minut.
- Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Monika Grudzińska,
autorka: goodmorning-tarczyca.blogspot.com