ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

dieta redukcyjna

Dieta redukcyjna (odchudzająca) wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych ciast. Wystarczy zmienić nieco skład i już można delektować się ich smakiem. Prezentowane kruche ciasto z figami i malinami, jest idealną propozycją dla tych, którzy trenują i nie chcą rujnować efektów swojej pracy.

dieta redukcyjna

SKŁADNIKI na kruche ciasto z figami i malinami

  • 0,5 kg mąki pełnoziarnistej bezglutenowej (użyłam mąki PROVENA)
  • 4-5 łyżek oleju kokosowego (użyłam oleju kokosowego, który dodatkowo wzbogacił ciasto o specyficzny, kokosowy posmak)
  • 1 żółtko( dla osób, które nie mogą jeść jajek – zastąp żółtko puree z banana lub awokado)
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • *opcjonalnie 2 miarki odżywki białkowej– 60 g (użyłam odżywki ActivLab. Dzięki temu moje ciasto zawiera więcej protein, które niezbędne są w in. w diecie redukcyjnej).

Przygotowanie ciasta

  1. W misce łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na 2 części: większą część (2/3) rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  3. Mniejszą część ciasta (1/3) zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  4. Na rozwałkowanym cieście układamy pokrojone figi i maliny, i posypujemy kruszonką (najczęściej wydzieram malutkie kawałki ze schłodzonego ciasta, ale równie dobrze możecie użyć do tego tarki).
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ciasto około 45 minut.
  6. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

dieta redukcyjna

Smacznego!

Pozdrawiam,

Monika Grudzińska,

autorka: goodmorning-tarczyca.blogspot.com

 

- A word from our sposor -