Zapewne znacie już gotowe mieszanki różnokolorowych sałat do sałatek. Jeśli tak, spróbujcie wykorzystać jedną z nich nieco inaczej – zblendujcie ją z owocami i miodem. Dzięki temu, otrzymacie niepowtarzalne, zielone smoothie! Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, albo… deser! Szybkie i proste, niezawodne również jako drugie śniadanie;)
Składniki:
☆ porządna garść mieszanki sałat (najlepiej różnokolorowych)
☆ pół banana
☆ 2 plastry świeżego ananasa
☆ 1 pomarańcza
☆ nasiona chia – 1 łyżeczka
☆ młody, sproszkowany jęczmień – 1 łyżeczka
☆ miód (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy) – 1 łyżeczka
Sok z pomarańczy wystarczy wycisnąć i zblendować z pozostałymi składnikami. Z podanych proporcji otrzymamy 2 szklanki napoju.
JAKIE KORZYŚCI NIESIE ZA SOBĄ REGULARNE SPOŻYWANIE WSPOMNIANEGO SMOOTHIE?
SAŁATA – sałata składa się prawie wyłącznie z wody i cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin. Zawiera całe mnóstwo witamin z grupy B, przez co jest doskonała, aby zaprowadzić równowagę w naszych jelitach i poprawić przez to naszą odporność. Jest zielona, bo zawiera bakteriobójczy chlorofil świetnie sprawdzający się przy wiosennych infekcjach. Bogata w żelazo i potas, które wspomagają nasz układ krwionośny. Jest niskokaloryczna, a do tego stanowi źródło przeciwutleniaczy (witamina C, E i luteina) chroniących nas przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Działa zatem odmładzająco i ujędrniająco na skórę.
POMARAŃCZA – źródło witaminy C, naturalnego antyoksydantu. Bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, pantotenowy i błonnik usprawniający przemianę materii. Skarbnica fitozwiązków pobudzających działanie komórek układu immunologicznego, bioflawonoidów neutralizujących działanie wolnych rodników, olejków eterycznych działających antydepresyjnie.
MŁODY JĘCZMIEŃ – nieocenione źródło witaminy C i beta – karotenu, cennych dla naszego organizmu antyoksydantów chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Łagodzi bóle żołądka, wspomaga trawienie. Ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki obecności zielonego barwnika – chlorofilu wspomaga również oczyszczanie organizmu i jego detoksykację. Odkwasza, przez co pomaga utrzymać równowagę kwasowo – zasadową. Młode źdźbła zboża bgate są w szereg mikro i makro elementów oraz witamin, a zwłaszcza zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Zawartość minerałów takich jak: mangan, magnez, potas chrom, żelazo, wapń, fosfor, cynk, krzem, sód oraz bor, sprawia, że jest coraz chętniej wykorzystywany jako alternatywa dla suplementów diety.
ANANAS – zdrowy, naturalny środek przeciwbólowy. Serio! Zawiera bromelinę, mieszaninę enzymów mających właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Doskonale wspomagają one również gojenie się ran, usprawniają pracę enzymów trawiennych – likwidują problemy żołądkowe, zaparcia i wzdęcia a także wspomagają leczenie infekcji oddechowych. Pijmy sok z ananasa a zmniejszy nam się kaszel. Bromelina zmniejsza gęstość śluzu, co wspomaga leczenie np. zapalenia oskrzeli. Ponadto ananas to bogate źrodło witaminy C wspomagającej naszą odporność. Zawiera również żelazo, mangan i miedź. Jest kaloryczny, dostarcza naszemu organizmowi cukry proste. Idealny jako wysokoenergetyczna przekąska przed ważnym egzaminem lub spotkaniem.
BANAN – posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A, która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z biegunką, posiada właściwości zapierające.
NASIONA CHIA – potężna dawka kwasów Omega 3 wspomagających pracę mózgu. Mają ich więcej niż nie jeden tłusty, norweski łosoś. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika wspomagającego pracę układu trawiennego i dzięki temu odchudzanie. Budują nasze kości, dzięki zawartości wapnia. Pomagają walczyć z negatywnym wpływem wolnych rodników, ponieważ są silnym przeciwutleniaczem. Energetyzujące, działają jak napój izotoniczny. Bogate w magnez kojący nasze nerwy, poprawiający pamięć i korzystnie wpływający na pracę naszego mózgu i procesy myślowe. Nasiona chia są również bogatym źródłem manganu, który wspomaga pracę układu rozrodczego, korzystnie wpływa na poziom libido i płodność. Są skarbnicą fosforu budującego zdrowe, mocne kości i zęby.
MIÓD NATURALNY wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki zawartości enzymów wprowadzanych do miodu przez gruczoły ślinowe pszczół. W jego składzie obecne są: apidycyna, lizozyzm, inhibina czy nadtlenek wodoru, z którego produkowana jest woda utleniona. Mocą działania dorównuje antybiotykom. Ponadto miód to skarbnica mikro i makroelementów. Zawiera między innymi potas obniżający ciśnienie i acetylocholinę wspomagającą pracę naszego serca i jego wydolność. Jest wysokoenergetyczny. Dzięki glukozie usprawnia pracę mózgu i wspomaga procesy myślowe. Jego słodki smak pobudza układ nerwowy, pomaga wytwarzać serotoninę – hormon szczęścia, który redukuje stres, działa kojąco, odpręża. Ponadto już od starożytnych czasów miód wykorzystywany był do gojenia ran, rozjaśnienia, odżywienia i uelastycznienia skóry i cery.
Pozdrawiam,
Anna Maja Wasilewska
autorka bloga: Sokowirówka Food Truck
właściciel: Sokowirówka Food Truck