ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

przyprawy na diecie - KoBBieciarnia
Jako władczyni kuchni zapewne znasz smaki przypraw, które trzymasz w szufladach, ale czy wiesz co dodać na patelnię lub talerz, aby dodatkowo spalić tłuszcz i przyspieszyć swój metabolizm w trakcie codziennej diety?

Cynamon!

Najlepszy do ciast, naleśników, babeczek i owsianek. Pół łyżeczki cynamonu dziennie zmniejsza poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi (ważna informacja dla diabetyków), poprawia przepływ krwi, m.in. do mózgu (lepiej natleniony mózg to lepsza koncentracja), pomaga w zwalczaniu infekcji powodowanych grzybami, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie.
Cynamon i jego działanie zbadano na grupie ludzi. Wyniki były jednoznacznie: ,,stosowanie 3 gram cynamonu dziennie przez okres 8 tygodni poprawiło stężenie glukozy i lipidów we krwi. Po 8 tygodniach, badana grupa wykazała utratę masy i niższy indeks BMI (wskaźnik masy ciała, ang. body-mass index).

Kardamon!

Ta, niezbyt popularna przyprawa ma właściwości odkażające, antydepresyjne, przeciwbólowe, dodatkowo stanowi  pomoc w leczeniu górnych dróg oddechowych, odtruwa, pobudza metabolizm. Kardamon występuje w dwóch odmianach: czarnej i zielonej, które różnią się względem siebie smakiem. W Polsce możemy kupić tylko zieloną odmianę. Wskazane jest kupowanie całych nasiona, które dłużej trzymają aromat.
”Badania naukowe przeprowadzone w latach 60-tych udowodniły, że olejek eteryczny uzyskany z kardamonu posiada silne właściwości przeciwkonwulsyjne, potwierdzając tym samym efektywność kardamonu w łagodzeniu gazów, w leczeniu kolek oraz skurczów.
Czosnek!
Mimo odstraszającego zapachu, warto wspomnieć o pozytywnych efektach regularnego stosowania czosnku. Czosnek obniża cholesterol oraz ciśnienie, poprawia pracę serca, ułatwia pozbycie się infekcji, olejki eteryczne w nim zawarte zmniejszają uczucie głodu + przyspiesza metabolizm, pobudza spalanie węglowodanów, polecany dla diabetyków (działa jak lek obniżający poziom cukru).
Polecam, często przeze mnie stosowany przepis na sos do warzyw i sałatek, z zastosowaniem czosnku, który należy wymieszać z jogurtem greckim 0% tłuszczu, pieprzem.

spalacze tłuszczu - KoBBieciarnia Pieprz!

Piperyna zawarta w pierzu wspomaga spalanie tłuszczu i poprawia trawienie przez zwiększanie wydzielanych soków trawiennych. Zalecany jest pieprz świeżo mielony i najlepiej dodany do jedzenia już po obróbce termicznej.

Kurkuma

To jedna z przypraw, która posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, udowodniono jej pozytywny wpływ na organizm w trakcie leczenia nowotworów; zmniejsza poziom tłuszczu w wątrobie, co ułatwia metabolizowanie tłuszczów. Kurkuma była stosowana również w leczeniu trądziku ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne
To tylko nieliczne, ale najbardziej znane i stosowane w naszych kuchniach przyprawy, które zbawiennie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Mam nadzieję, że wraz z kolejnymi artykułami, wszyscy zaczniemy eksperymentować z różnorodnymi przyprawami, a ich  rezultaty z całą pewnością zobaczymy w lustrze.
Pozdrawiam,
Wiktoria Mila
autorka bloga: Wiktoria Mila

- A word from our sposor -

Sprawdź dzięki którym przyprawom wspomożesz proces spalania tłuszczu!