ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Sposób przechowywania oraz podawania alkoholi w istotny sposób wpływa na ich smak i aromat. Stosując się do obowiązujących zasad, można albo wydobyć charakterystyczny dla nich bukiet, albo całkowicie go utracić. Właściwy sposób postępowania z poszczególnymi rodzajami alkoholi wymaga odpowiedniej wiedzy. To niemal sztuka, która, choć z początku może wydawać się trudna, z czasem możliwa jest do opanowania.

Dawniej nie zwracało się w naszym kraju tak bacznej uwagi na to, w jakim kieliszku podawany jest alkohol. Dziś doskonale już wiemy, że kształt kieliszka lub szklanki musi być dostosowany do rodzaju alkoholu. Nie tyle chodzi tu o wygląd serwowanego trunku, ile o wydobycie z niego niepowtarzalnego smaku i aromatu. Choć wiedza ta jest bardzo potrzeba, na nic się zda, jeśli zapomnimy, że oprócz kształtu kieliszka, bardzo istotna jest też temperatura alkoholu. Co prawda, wiedza ta nie uczyni z nas od razu mistrzów sztuki barmańskiej, jednak powoli serwować wyjątkowo smaczne drinki i zaimponować tym w gronie znajomych.

Chłodzenie alkoholu

Chłodzenie alkoholu powala wydobyć z niego najlepszy smak. Trzeba wiedzieć, jak szybko i efektywnie obniżyć temperaturę trunku oraz jak sprawić, by niska temperatura utrzymała się podczas jego serwowania. Do tego należy pamiętać, do jakich temperatur chłodzimy konkretne rodzaje alkoholi.

Do chłodzenia alkoholu na potrzeby komercyjne (sklep z alkoholem, bar) dobrze sprawdzają się ochładzacze do butelek. W warunkach domowych najczęściej wykorzystujemy zamrażalkę lub lodówkę. Idealne do tego celu są też wiaderka do chłodzenia alkoholu dostępne na DoGotowania.pl. Sprawdzają się zarówno do przechowywania kostek lodu, jak i schłodzenia butelki z trunkiem. Do tego bardzo efektownie prezentują się na stole. Chłodząc alkohol w butelce, pamiętajmy o tym, by owinąć miejsce, w którym przyklejona jest etykieta, elegancką, materiałową serwetką. W ten sposób zapobiegniemy odklejaniu się etykiety.

Rodzaj trunku a temperatura

Podczas gdy schłodzenie jednych trunków sprawia, że wydobywamy z nich doskonały smak i aromat, przetrzymywanie w chłodzie innych może skutkować tym, że ich właściwości zmienią się na niekorzyść. Warto wiedzieć, co chłodzić i do jakiej temperatury, by nie popełnić w towarzystwie źle widzianego faux-pas.

Zakresy temperaturowe, w których serwuje się alkohole, dzielimy na cztery kategorie: zimne (od -5 do 8°C), chłodne (od 8 do 14°C), umiarkowane (od 14 do 24°C) oraz gorące (powyżej 65°C). W poszczególnych zakresach wyodrębnia się kolejne zakresy temperatur, które pozwalają doprecyzować, jak mocno powinien być schłodzony trunek.

Choć trudno od razu zapamiętać wszystkie zasady, warto znać choćby temperatury serwowania podstawowych trunków. Polecamy więc zapamiętać poniższe zakresy temperaturowe:

  • Czerwone wytrawne wino 16-18°C
  • Białe wino wytrawne 8 -10°C
  • Szampan 6 – 8°C
  • Piwo 8 – 10°C
  • Gin 8 – 10°C
  • Wódka 6 – 8°C
  • Likier 16 – 18°C
  • Miód pitny 12 – 18°C.

Stosując się do nich, nie tylko wydobędziemy lepszy smak alkoholu, ale stworzymy wokół serwowania drinków cały rytuał, który niewątpliwie również doda im smaku.

- A word from our sposor -

Sztuczki Pani Domu: Temperatura przechowywania i serwowania alkoholi