Tarta z twarogiem i brzoskwiniami

0
1173

Mam jeden nieustający problem – zawszę kupuję za dużo… wszystkiego. „Aha, to może się przydać”, „to by było dobre do ciasta”, „tego jeszcze nie robiłam”, „wezmę na wszelki wypadek” itd. A to tylko kilka myśli, które zawsze towarzyszą mi przy zakupach. Efektem jest zapełniona po brzegi lodówka, w której ciężko znaleźć choćby światło. Nie wspominam nawet o próbach odszukania czegokolwiek, bez uprzedniego wyciągnięcia całego asortymentu na zewnątrz. Jedno jest jednak pewne – w mojej lodówce zawsze znajdą się składniki, z których można wyczarować coś słodkiego.

Postanowiłam więc, że teraz sukcesywnie będę wykorzystywać „zachomikowane” w lodówce produkty, z wolna odzyskując dzięki temu miejsce na kolejne. I tak dajmy na to, nasz polski ser twarogowy. Zakupiłam w Polsce kostek sztuk dwie, tak, abym sobie od czasu do czasu w Niemczech mogła zjeść na śniadanie. Takiego sera nigdzie tutaj nie dostanę. Tygodnie upłynęły, a wraz z nimi kończąca się data ważności niemal wszystkich zakupionych serów.

Tarta z twarogiem i brzoskwiniamiTak też wczoraj, gdzieś w szczelinie między jogurtami, serkami kanapkowymi, a łososiem dojrzałam znajomą mi, zieloną etykietkę sera twarogowego. Brawo! Nie ma to jak niezawodna pamięć. Musiałam szybko wykombinować, co zrobię z zapomnianym twarogiem. Maszynki do mielenia brak, więc sernika nie będzie… A co tam, właśnie, że będzie! Rustykalna tarta serowa z brzoskwiniami, do której nie potrzebuję zmielonego sera. Fakt, taki wypiek z pewnością nie będzie bardzo puszysty, ale za to treściwy i syty. Dzięki świeżym brzoskwiniom, tarta zyska nieco orzeźwiającego charakteru, a ja zachowam czyste sumienie, że nie wyrzuciłam twarogu do kosza;)

Tarta z twarogiem i brzoskwiniami

Składniki (na ciasto w okrągłej formie 28cm):

Ciasto:

250g mąki pszennej

125g masła

50g cukru pudru

1 całe jajko (L)

1 małe opakowanie cukru wanilinowego (16g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Masa twarogowa:

550g sera twarogowego półtłustego (zwykłego w kostce)

100g miękkiego masła

100g cukru

4 żółtka

1 białko (opcjonalnie)

1 łyżka cukru wanilinowego

Szczypta soli

Dodatkowo:   5 świeżych brzoskwiń (średniej wielkości)

Tarta z twarogiem i brzoskwiniami

Wykonanie:

Przygotować okrągłą odpinaną formę – wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować dno i boki masłem oraz oprószyć całość mąką.

Ciasto kruche: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone w plastry oraz sól i zagnieść wszystko, aby powstało coś na kształt bardzo sypkiej kruszonki. Dodać cukier puder i jajko. Wymieszać wszystko łyżką na tyle, na ile się da, a następnie zagnieść składniki ręką, aż powstanie jednolite i delikatne ciasto. Zagniatanie można wykonywać w misce lub przenieść składniki na oprószony mąką blat/stolnicę i tam zagnieść ciasto. Z ciasta uformować płaską kulę i wstawić na godzinę do lodówki.

Gdy kruche ciasto się wystarczająco schłodzi, rozgrzać piekarnik do 180oC (termoobieg), a ciasto wyjąć z lodówki. Następnie wylepić ciastem dno i boki formy (boki do ¾ wysokości) – metoda dowolna, ciasto można skubać, zetrzeć na tarce lub rozwałkować – technika jest dowolna – ważne, aby ciasto pokrywało dno i boki formy. Następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut (ciasto ma tylko troszkę „napęcznieć”). Wyjąć z piekarnika.

Tarta z twarogiem i brzoskwiniami

W czasie pieczenia spodu można przygotować masę twarogową:

ser umieścić w misce i rozetrzeć widelcem. W osobnej misce umieścić masło, sól, cukier i cukier wanilinowy, a następnie zacząć ucierać. Gdy masło zacznie nabierać trochę objętości, nie zmniejszając obrotów miksera dodawać stopniowo rozdrobnionego sera. Powinna powstać w miarę puszysta masa z grudkami sera. Na koniec dodawać po jednym żółtku i dobrze zmiksować. Komu się jeszcze chce, może ubić jedno białko i delikatnie wymieszać z masą. Jak już pisałam, jest to tylko pewna opcja, aby nieco zwiększyć puszystość masy, ale nie jest to konieczne.

Brzoskwinie obrać ze skórki i przekroić na połówki.

Gdy spód będzie już podpieczony, wylać na niego masę twarogową i ułożyć połówki brzoskwiń. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30-35 minut, aż ser nieco urośnie i nabierze złoto-brązowego koloru, ale polecam obserwować, czy w Waszym piekarniku ciasto się zbyt szybko nie przypieka. Gotowe ciasto wyjąć i całkowicie ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Anna Pisulak,

źródło: rozowapatera.blogspot.com

Tarta z twarogiem i brzoskwiniami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj