Podczas jednego ze spotkań rodzinnych, poruszyliśmy temat żywności. W czasach dzieciństwa moich rodziców, a tym bardziej dziadków, produkty spożywcze nie były tak powszechnie dostępne, jak dzisiaj. Plusem jednak było to, że w większości kupowało się produkty naturalne, ze sprawdzonego źródła. Następnie kobiety „uruchamiały swoje domowe przetwórnie”, a w wyniku ich prac, powstawała masa pysznych i „pewnych” produktów. Wtedy jeszcze konserwanty i barwniki nie były aż tak popularne jak obecnie. Żywność spożywano na bieżąco, przez co produkty nie zalegały miesiącami na sklepowych półkach.
Dzisiaj mamy znacznie większą różnorodność produktów. Tego chcemy i oczekujemy. Producent dąży do jak największych zysków poprzez zaspokajanie potrzeb konsumenta. Naszych potrzeb. Niestety, żadna wieprzowina, naturalnie nie występuje w 50 smakach. Nie dostaniemy również produktu naturalnego z wielomiesięcznym terminem przydatności do spożycia. Należy się zastanowić czy w dzisiejszych czasach jesteśmy w stanie poradzić sobie bez substancji dodatkowych? Ja uważam, że jest to niemożliwe!
Mówi się, że przy aktualnym poziomie przyrostu naturalnego za niecałe sto lat, zabraknie żywności dla wszystkich ludzi. W takich okolicznościach, gdybyśmy zdecydowali się na pełną ekologię, nie bylibyśmy w stanie uzyskać plonów w dostatecznej ilości (już nie wspomnę o nawożeniu, bez którego duża część plonów zostałaby zniszczona przez szkodniki i pogodę). Ja, jako osoba świadoma szkodliwości licznych dodatków do żywności, staram się ich unikać, jednak wiem, że całkowite wykluczenie jest niemożliwe.
Poniżej przedstawiłam listę dodatków do żywności w przypadku, których stwierdzono szkodliwe działanie dla człowieka. Liczę, że pomoże to Wam Kochane KoBBiety w selekcjonowaniu produktów. Warto unikać ich w miarę możliwości.
W przepisach prawnych podane są dopuszczalne ilości spożycia dla wszystkich, dopuszczalnych substancji dodatkowych. Nie wiemy natomiast, jakie będą faktyczne efekty wieloletniego stosowania, tym bardziej, jeśli w naszej żywności występuje ich duża liczba. Przeciętnie w wyrobach pojawia się około 3-5 rodzajów. Najwięcej jest ich w wyrobach cukierniczych, wyrobach mięsnych i napojach bezalkoholowych.
Nie należy bać się dodatków do żywności. Nie jest prawdą, że wszystkie są szkodliwe, a ich długotrwałe stosowanie niechybnie odbije się na naszym zdrowiu. Warto unikać tych, które faktycznie stwarzają zagrożenie, zwłaszcza w przypadku dzieci!
NAZWA I SYMBOL | MOŻLIWE SZKODLIWE DZIAŁANIE | PRZYKŁADY WYSTĘPOWANIA |
BARWNIKI | ||
Tartrazyna ( E102) | Uwalnia histaminę, przez co wzmaga objawy astmy; może wywołać depresję, bezsenność, dekoncentrację: ADHD u dzieci. | Napoje, musztardy, dżemy, galaretki, likiery; esencje owocowe; sztuczne miody |
Żółcień chinolinowa (E104) | Reakcje alergiczne; nadpobudliwość u dzieci; niebezpieczny dla osób chorujących na astmę i uczulonych na aspirynę Lody; galaretki; tabletki na kaszel; napoje gazowane | |
Żółcień pomarańczowa (E110) | nadpobudliwość u dzieci; | płatki zbożowe, guma do żucia, marmolada, zupy w proszku, kasze |
Amarant (E123) | Barwnik azowy- pogłębienie objawy astmy; podejrzenie o działanie rakotwórcze; przyczynienie się do powstania nieżytu nosa; możliwość wpływ na pojawiania się bezpłodności | Ciasta w proszku, kolorowe napoje alkoholowe, kasze, płatki zbożowe, galaretki, przetwory z czarnej porzeczki, kawior |
Czerwień koszenilowa (E124) | Reakcje alergiczne; pogłębia objawy astmy | Reakcje alergiczne; pogłębia objawy astmy |
Erytrozyna (E127) | Dekoncentracja; trudności w nauce; zakłócenia metabolizmu jodu; zwiększenie czułości na światło; wykazano mutagenne działanie na bakterie | Przetwory wiśniowe |
Błękit patentowy (E131) Reakcje alergiczne; uwalnia histaminę | Lody; słodycze | |
Zieleń (E142) | Reakcje alergiczne | Lody; kremy, słodycze |
Czerń brylantowa (E151) | Groźny dla osób uczulonych na salicylany | Galaretki; wyroby cukiernicze |
Aluminium (E173) | Ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, płuc i nerek. Szkodliwe działanie na układ rozrodczy i nerwowy | Torty; ciasta |
KONSERWANTY | ||
Kwas benzoesowy i benzoesany (E210-213) | Spożycie w nadmiarze może przyczynić się do wystąpienia reakcji alergicznych; osoby zażywające aspirynę => zaburzenia w działaniu przewodu pokarmowego (podrażnienie śluzówki żołądka i jelit) | Soki; napoje; margaryny; sosy; żelatyna; koncentrat pomidorowy; konserwy rybne |
Ester etylowy kwasy p-hydroksybenzoesowego (E214) | skurcze mięśni; reakcje alergiczne; odurzenie | Warzywa i owoce; przetwory rybne; żelatyna; margaryna |
Dwutlenek siarki i siarczany (E220-228) | Spadek zawartości witamin w produktach; pogłębia objawy astmy; ograniczenie wchłaniania wit. B12; reakcje alergiczne; zaburzenie działania przewodu pokarmowego; bóle głowy; zawroty głowy | Suszone owoce; sokach owocowych; koncentratach owocowych; przetworach z ziemniaków; przyprawach |
Azotyn III potasu (E249) i azotyn III sodu (E50) | Działanie rakotwórcze; zawroty głowy; zapalenie nerek; depresja; utrudnienie w transporcie tlenu | Ryby; wędliny; mięso |
Azotan V sodu (E251) i azotan V potasu (E252) | Duszności; niebezpieczeństwo zwłaszcza przy nadciśnieniu; nudności; sinienie skóry; pogłebia objawy astmy | Wędliny; sery; mięso wędzone i peklowane |
PRZECIWUTLENIACZE | ||
Galusen propylu (E310), galusen oktylu (E311), galusen dodecylu (E312) | Reakcje alergiczne | Guma do żucia |
BHA (E320), BH (E321) | Wzrost poziomu cholesterolu we krwi | Ciasta; frytki |
Winiany sodu (E335), winiany potasu (E336) | Biegunka | Wyroby piekarskie i cukiernicze |
Kwas alginowy (400) | Wpływ na spadek zawartości składników mineralnych organizmie; groźny dla kobiet w ciąży | Dżemy; marmolady; galaretki; budynie; produkty dla niemowląt |
EMULGATORY | ||
Karagen (E407) | Działanie przeczyszczające; ograniczenie wchłaniania potasu; wrzodzenie układu pokarmowego | Dżemy, marmolady; galaretki; śmietanki pasteryzowane; mleko w proszku |
Difosforany (E450) | Ogranicza wchłanianie Mg, Fe, Ca; zaparcia; pogłębia objawy osteoporozy | Sól; sosy; napoje; przetwory mięsne; chipsy; herbaty w proszku; owoce kandyzowane |
Metyloceluloza (E461) | Biegunki; zaparcia | Ryby; wędliny; mięso |
Glutaminian jednosodowy MSG (E621) | Pogłębia objawy astmy; bóle głowy; nudności; osłabienie; bezsenność; otyłość;pogorszenie wzroku; przyspieszenie bicia serca; | Koncentraty spożywcze; zupy i dania w proszku; sosy; przyprawy; wędliny; konserwy |
SUBSTANCJE SŁODZĄCE | ||
Glutaminian jednopotasowy (E622) | Otyłość; bezsenność; nudności; pogorszenie wzroku; przyspieszona praca serca; | Koncentraty spożywcze; zupy i dania w proszku; sosy; przyprawy; produkty o obniżonej zawartości soli |
Inozydian dwusodowy (E631) | Przeciwwskazane przy kamicy nerkowej | Koncentraty spożywcze; zupy i dania w proszku; sosy; przyprawy; produkty o obniżonej zawartości soli |
Aspartam (E651) | Rak płuc i rak piersi; białaczka; przeciwwskazany u osób z chorobami przewodu pokarmowego | W produktach bez cukru: sokach, napojach, wyrobach cukierniczych; piwach bezalkoholowych; dżemach; galaretkach; marmoladach; dietetycznych mlekach w proszku; konserwach; pieczywie; płatkach zbożowych; sosach |
Sacharyna (E954) | Ryzyko wystąpienia pęcherza moczowego | napoje, wyroby cukiernicze; piwa bezalkoholowe; dżemy; galaretki; marmolady; dietetyczne mleka w proszku; konserwy; płatki zbożowe; sosy |
Pozdrawiam,
dietetyk Wiola Sowińska