Ucierane ciasto z agrestem wg przepisu Różowej Patery

0
597

Bardzo lubię agrest, nieważne czy zielony czy fioletowy – zjem każdy, nawet ten niedojrzały. Pamiętam, że kiedyś mieliśmy na łące mnóstwo krzaczków z agrestem. Niestety, na dzień dzisiejszy ostał się już tylko jeden biedny, przekrzywiony krzaczek, powodujący pomiędzy domownikami nieustannie trwającą walkę o tych parę owoców zwisających z jego gałązek, majestatycznie kołysanych przez wiatr.

W tym roku udało mi się dorwać pierwsze owoce i szczerze mówiąc, już po dzisiejszym wpisie obawiam się o resztę. Zanim znów przyjadę do Polski, ktoś może dostrzec w nich potencjał, z którego skorzystałam i ubiec mnie w ich konsumpcji;)

różowa patera ciasto z agrestem kobbieciarnia

Agrest do dzisiejszego wypieku kupiłam niestety w sklepie – o dziwo smaczny – ale w niemieckich supermarketach przeważnie wszystkie owoce są niesamowicie słodkie. Do ciasta użyłam domowych jajek przywiezionych z Polski, dzięki czemu ciasto ma piękny, żółty kolor. W oryginalnym przepisie autorka użyła okrągłej tortownicy, ja jednak postanowiłam zmieścić tą ilość ciasta na mniejszej powierzchni, do tego kwadratowej, aby ciasto wyszło wysokie. No i wyszło. Pięknie wyrośnięte i niesamowicie pulchne! Słodki, maślany smak ciasta przełamuje kwaskowaty agrest. Wierzch pokrywa warstwa marcepanu i płatków migdałowych. Całość smakuje świetnie, choć marcepan jest średnio wyczuwalny. I dobrze, bo bałam się, że przyćmi agrest. Polecam!

Składniki (na ciasto w formie 20x20cm):

Ciasto:

200g mąki pszennej

200g masła

150g cukru

4 jajka (M)

1 łyżeczka cukru wanilinowego

1 średnio kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Dodatkowo:

350g świeżego agrestu

100g masy marcepanowej

50g płatków migdałów

Ciasto można również zrobić w większej formie i z większą ilością agrestu, ale będzie ono wtedy niższe – co wcale nie znaczy, że gorsze;)

różowa patera ciasto z agrestem kobbieciarnia

Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC (grzanie góra-dół).

Agrest umyć i pozostawić, by odciekła woda.

Ciasto: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia – dodać cukier wanilinowy i sól. Masło i połowę cukru umieścić w misie i zacząć ucierać. Następnie dodawać na przemian po jednym jajku i odrobinie cukru. Masa będzie wyglądać jakby była zważona, ale spokojnie – tak właśnie ma wyglądać. Na samym końcu wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować tak, by powstała gładka, gęsta i jednolita masa. Masę wyłożyć do formy i równomiernie rozprowadzić. Na ciasto układać w równych rzędach owoce – powciskać do połowy w ciasto. Na owoce zetrzeć marcepan i posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Pozdrawiam, Ania Pisulak

źródło: rozowapatera.blogspot.com

różowa patera ciasto z agrestem kobbieciarnia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj