Wegański krem z czerwonej soczewicy i pomidorów

0
22
krem z soczewicy i pomidorówSoczewica czerwona – zdecydowanie niedoceniany produkt naturalny, z przypiętą „łatką” zdrowej żywności, kojarzącą się głownie z miałkim, nieatrakcyjnym smakiem. Tymczasem produkt ten, potrafi naprawdę mile zaskoczyć! Ze względu na walory zdrowotne i smakowe, soczewica czerwona pozostaje godna polecenia wszystkim mamom, które starają się na co dzień zadbać o zróżnicowaną i wartościową dietę swojej rodziny.
Drogie mamy, nie bójcie się podawać soczewicy swoim maluchom. Wbrew obiegowym opiniom, dzieci kochają jej lekko słodkawy smak. Jest jeszcze jeden nieprzeceniony aspekt zastosowania soczewicy w Waszej kuchni. Zupa z jej użyciem, na którą przepis przedstawiam Wam poniżej, niemal zawsze się udaje! Przekonane?;)
 
Składniki:

– pół opakowania czerwonej soczewicy
– 4 pomidory
– 2 marchewki
– troszkę pietruszki zielonej i pora
– cebula
– woda lub bulion jeśli macie
– sól
– pieprz
– papryka wędzona/można pominąć
– łyżka oliwy

Wegański krem z czerwonej soczewicy i pomidorów - KoBBieciarniaPrzygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili wkładamy pozostałe warzywa – wszystkie prócz pomidorów. Na szczęście nie musimy dbać o estetykę krojonych warzyw, bowiem i tak wszystkie finalnie wrzucimy do blendera i zmiksujemy. Przykrywamy całość i dusimy ok. 5 minut. Następnie podlewamy wodą lub bulionem, tak aby warzywa były przykryte. Gotujemy do uzyskania miękkości.

Dodajemy soczewicę (którą wcześniej należy przepłukać) i pomidory – mogą być sparzone i obrane ze skórki. Osobiście dodaję je w całości. Następnie, podlewamy całość wodą. Musicie wyczuć ilość – najlepiej, jeśli będzie jej nie za mało, a i za wiele – zupa ma być gęsta. Dodajemy przyprawy i gotujemy ok 20 minut. Odstawiamy. Miksujemy i… Jemy!

Do nieco gęstszych zup, zwykle robię grzanki. Świetnie nadaje się do tego chleb razowy na zakwasie z Tesco. Zawiera bardzo przyjazny dla zdrowia skład: mąkę, wodę i sól. Taki chleb kupujcie! Bez ulepszaczy, konserwantów, barwników, czy mieszanki piekarniczej.

Pamiętajcie, dobry chleb powinien składać się tylko z trzech składników!

Wegański krem z czerwonej soczewicy i pomidorów- KoBBieciarnia

Smacznego!

Agnieszka Kozioł
Właścicielka: SCHUDNIJ Z NAMI oraz ZUMBA Z AGĄ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here