ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Smog to zjawisko atmosferyczne, powstające w wyniku znacznego zanieczyszczenia środowiska przez człowieka oraz niekorzystnych zjawisk naturalnych: bezwietrznej pogody i znacznego zamglenia. Oddychanie zanieczyszczonym powietrzem może prowadzić do wielu chorób, m.in. astmy i alergii. Ministerstwo Zdrowia podaje, iż według WHO w Polsce z powodu chorób związanych z wysoką emisją zanieczyszczeń powietrza, umiera rocznie 45 tys. osób. To ponad 15 razy więcej, niż wskutek nieszczęśliwych wypadków drogowych.

smog i dietaZagrożenia

Według ekspertów, oddychanie powietrzem, którego zanieczyszczenie znacznie przekracza dopuszczalne normy, może spowodować zwiększenie liczby zachorowań na astmę. W konsekwencji powyższych zaburzeń środowiska, mogą nasilać się alergie oraz inne infekcje układu oddechowego. Szczególnie narażone na zachorowania są dzieci i osoby starsze. Specjaliści ostrzegają, że w wyniku oddychania zanieczyszczonym powietrzem częściej będą występowały choroby układu krwionośnego (nadciśnienie, zawały), a także niebezpieczne ataki duszności. Wzrośnie również liczba cierpiących na schorzenia gardła, krtani czy oskrzeli. U wielu osób może pojawić się kichanie, zapalenie spojówek, pieczenie i łzawienie oczu. Smog powoduje także bezsenność, zmęczenie, zaburzenia koncentracji oraz rozdrażnienie. Zanieczyszczone powietrze szkodzi jednak nie tylko ludziom.

Toksyczne związki przedostają się do wody i gleby, po czym trafiają do wszystkich żywych organizmów.

Jak obronić się przed smogiem?

dracenaPrzebywając na zewnątrz, najlepiej używać masek przeciwsmogowych. Gdy stężenie groźnych pyłów i zanieczyszczeń przekracza normy, najlepiej pozostać w domu – zrezygnujmy więc ze spaceru. Warto zadbać o jakość powietrza w pomieszczeniach. Doskonale sprawdzą się tu urządzenia do nawilżania i oczyszczania powietrza, a także naturalne, zielone „filtry”, czyli rośliny doniczkowe.

Ratunkiem zdrowa dieta

Oczyścić organizm pomoże także zdrowy jadłospis. Odpowiednia dieta, pozwala redukować stres oksydacyjny, który jest skutkiem wdychania zanieczyszczonego powietrza. Aby to osiągnąć, należy włączyć do diety produkty bogate tzw. antyoksydanty, które  zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Są to związki chemiczne, wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, chorób układu pokarmowego, oddechowego, nowotworów,  a także do przyspieszonego starzenia się. Antyoksydantami są m.in. witamina C, witamina E, egzogenny koenzym Q, karotenoidy i polifenole. Są produkowane przez sam organizm, mogą być też dostarczane z pożywieniem. Najwięcej znajdziemy ich w ciemnych warzywach (kapusta, cebula) i owocach (maliny, jeżyny, czarne jagody, borówki amerykańskie, aronia, winogrona).

Warto pamiętać, że w zdrowej codziennej diecie powinno się znaleźć przede wszystkim pięć porcji warzyw.

Dobrze jest sięgać po brokuły, selery, czosnek, chrzan, kiełki, rośliny strączkowe i orzechy, które są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Włączenie do diety soi (surowe ziarna, miso, sos sojowy, tofu, mleko sojowe), która jest bogata we flawonoidy.

zdrowa dieta antysmogowaStres oksydacyjny doskonale minimalizują wspomniane witaminy C i E – silne przeciwutleniacze. Warto jeść awokado, którego 100 g zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.

Podobnie działa również szpinak i oliwa z oliwek. Witaminę C znajdziemy m.in. w papryce, brukselce, kalarepie, natce pietruszki i cytrusach. Warto także włączyć do diety kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę D. Aby tego dokonać w menu powinny znaleźć się ryby – przynajmniej 3 razy w tygodniu. Warto spożywać również tłuszcze roślinne, np. olej lniany czy oliwę z oliwek – tłoczone na zimno.

Korzystnie na zdrowie wpłynie również kurkuma, zawierająca kurkuminę o właściwościach przeciwzakrzepowych, przeciwutleniających oraz przeciwnowotworowych. Oczyszczanie organizmu wesprze również zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik (pełnoziarniste zboża, kasze), który oczyszcza organizm z toksyn.

Do picia zaleca się niegazowaną wodę mineralną – przynajmniej 1,5 l dziennie. Watro sięgać po świeżo wyciskane soki oraz zieloną herbatę. Należy ograniczyć spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego, soli oraz produktów przetworzonych. Pozytywnie wpłynie również rezygnacja z cukru i słodyczy, które zakwaszają organizm i przyczyniają się do wielu chorób.

Smog jest bardzo poważnym problemem dla mieszkańców każdej większej aglomeracji. Dobrze zbilansowana dieta pomoże walczyć ze skutkami wdychania zanieczyszczonego powietrza, cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Pozdrawiam,

Sylwia Górzna

Autorka bloga: Edukacja Żywieniowa.PL

edukacja żywieniowa mamy brzuszek kobbieciarnia

- A word from our sposor -

Zdrowa dieta w walce ze smogiem!