Każdy Twój wybór ma wpływ na środowisko wspierające zdrowie!
- „Filozofia żywienia”
Zdrowe odżywianie daje nam nieocenione korzyści, jednak warto popatrzeć również z szerszej perspektywy. Tak jak środowisko wywiera wpływ na nas, tak i nasze codzienne wybory kształtują nasze środowisko. To, co kupujemy czy z jakiej jakości produktów korzystamy, wpływa na przemysł spożywczy: powstawanie miejsc przyjaznych zdrowemu odżywianiu lub zyski koncernów żywności typu fast-food.
- „Świadomość”
Znając potrzeby swojego organizmu łatwiej nam wybierać żywność wspierającą potencjał naszego zdrowia. Co raz częściej zwraca się uwagę nie tylko na właściwości prozdrowotne, ale również na sposób uprawy czy przetwarzania danych produktów spożywczych. Bycie świadomym konsumentem to między innymi wybieranie produktów odpowiednich dla swojego zdrowia – takich, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie nie obciążają organizmu zbędnymi dodatkami spożywczymi.
- „Odpowiednie produkty”
Czy to normalne, że żywność bez chemii uważana jest za specjalną czy jest droższa? Można ją kupić w „specjalnych” sklepach z tak zwaną „zdrową żywnością”. Żywność z definicji powinna być zdrowa. Nasze codzienne wybory wpływają na to, czy będziemy korzystać z potencjału żywności między innymi poprzez wspieranie korzystnego środowiska.
Jak często można usłyszeć: „Ekologiczne warzywa? Bez przesady!”.
Czy naprawdę chcemy żyć w środowisku, gdzie żywność bez chemii uznawana jest za zbędny wydatek, zachciankę, przesadę?
- „Środowisko wspierające zdrowie”
Wiesz dlaczego środowisko jest tak ważne? Jeżeli tkwimy w środowisku niesprzyjającym, istnieje większe zagrożenie, że nasze postawy i nawyki nie będą dla nas korzystne. Warto otaczać się sojusznikami – ludźmi o podobnych dążeniach i celach, którzy rozumieją i będą wspierać również Twoje cele. Te i inne różnorodne czynniki wywołują w końcu efekt – zmianę, która przełoży się na poprawę Twojego zdrowia.
Dlatego zachęcamy do rzetelnej edukacji żywieniowej, by każdego dnia wspierać zdrowe wybory, które prowadzą do lepszego zdrowia i samopoczucia, realnie zapobiegają chorobom i pozwalają na długie, zdrowe życie. A dodatkowo, wspierają środowisko ważne dla Ciebie, środowisko sprzyjające zdrowiu.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym codziennym wyborom żywność ekologiczna, bez cukru czy bez pszenicy stanie się żywnością „normalną”, po którą nie musimy chodzić do „specjalnych” sklepów.
Pozdrawiamy,
Sylwia Górzna, Magdalena Kopała
Autorki bloga: Edukacja Żywieniowa.PL
*Źródło grafiki: Pinterest