Ciasteczka z recyklingu! Pyyszne i lekkie ciastka z chleba razowego

0
1212

Kolejny przepis na drobne ciasteczka, które z czystym sumieniem można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli w Waszym chlebaku zalega czerstwy, razowy chleb – nie wyrzucajcie go!

Zmielony nada się później do wypieków lub jako panierka do mięsa, kalafiora itp. Jestem zwolenniczką powtórnego wykorzystywania produktu, dlatego dzisiaj przedstawię Wam kruche ciasteczka z wykorzystaniem właśnie zmielonego razowego chleba. Zrobiłam w pracy test – każdemu z osobna dałam spróbować surowego ciasta i zapytałam jaki szczególny składnik wyczuwają w cieście. Od wszystkich usłyszałam odpowiedź: orzechy. Ale miałam ubaw, jak jedna osoba po drugiej nabierała się na tajemniczy składnik.  Ciasteczka smakują wspaniale, są kruche i aromatyczne jak na ciastka maślane przystało. Gorąco polecam!

Składniki (na sporą ilość ciastek):

  • 3 i ½ szklanki mąki pszennej
    ¼  szklanki cukru pudru
  • 1 i ½ kostki masła (w temperaturze pokojowej)
    1 szklanka zmielonego chleba razowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Szczypta soli

Wykonanie:

Dla posiadaczy dużego miksera: składniki umieścić w misie i zagnieść ciasto końcówką do ucierania. Można to zrobić również rękoma, najpierw siekając chłodne masło z mąką, później siekając z żółtkami, a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gdyby masa była zbyt sucha, można dodać 2-3 łyżki mleka.

Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasteczka formować odrywając z ciasta małe kawałeczki i lekko spłaszczając w dłoni. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC (termoobieg) i piec 10-15 minut, aż się zezłocą. Wyjąć i ostudzić. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku bardzo długo. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Autorka: Anna Pisulak

źródło: rozowapatera.blogspot.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj