Osiołkowi w żłoby dano. „Egzotyczne” dodatki w płatkach śniadaniowych!

0
653

Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Aby mózg zaczął prawidłowo funkcjonować, potrzebuje paliwa na start, a takim swoistym paliwem jest glukoza. Słowo glukoza, nie daje jednak zielonego światła, by na śniadanie pochłaniać wszystko co słodkie. Glukoza, będąc jednocukrem, wchodzi w skład wielocukrów, czyli węglowodanów złożonych, np. skrobi. Skrobia natomiast zawarta jest w różnych zbożach, czyli produktach idealnych na śniadanie.

Co zatem wybrać? Oferta rynkowa zbożowych produktów śniadaniowych stawia przed nami nie lada wyzwanie. Można by rzec – „osiołkowi w żłoby dano…”. Począwszy od tradycyjnych płatków kukurydzianych, przez musli, płatki typu crunch, płatki o wszystkich możliwych smakach – w tym płatki o smaku batoników, gotowe owsianki, batoniki zbożowe i wiele wiele innych.

Producenci zbożowych produktów śniadaniowych kuszą różnorodnością, bogatym wachlarzem smaków i co najważniejsze – zapewniają o zdrowotności produktu i bogactwie składników odżywczych. Szkoda tylko, że nie chwalą się zawartością dodanych cukrów, tłuszczów czy innych egzotycznych dodatków. Bardzo często owy produkt śniadaniowy nie ma nic wspólnego ze zdrowym śniadaniem. W efekcie, zjadając na śniadanie miskę płatków o smaku czekoladowym, batonika zbożowego lub gotową „kaszkę”, oprócz ogromu kalorii oczywiście, dostarczamy organizmowi węglowodanów prostych, które w przeciwieństwie do węglowodanów złożonych, zaspokoją nasz głód na bardzo krótko.

Z pewnością za to, nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych w postaci witamin i składników mineralnych. Chrzanić takie „zdrowe śniadanie”! Jak zatem radzić sobie z wyborem odpowiedniego produktu? Recepta jest tylko jedna – czytać etykiety. Najlepiej wybierać produkty, w których składzie największy procent stanowią produkty naturalne czyli np. płatki owsiane, płatki żytnie, owoce suszone czy nasiona. W składzie nie powinny pojawiać się produkty jak cukier, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, słód jęczmienny, tłuszcz palmowy i inne podobne.

 

Złotym środkiem jest danie szansy dobrze nam znanej, pospolitej „zupie mlecznej”. I nie chodzi tutaj o znienawidzoną, będącą dla niektórych koszmarem z dzieciństwa zupę mleczną, a o smaczny, nowoczesny i zdrowy posiłek. Najbardziej znana jest chyba owsianka, ale swoje miejsce w kuchni znalazła również żytnia, jęczmienna, czy też gryczana wersja owsianki, a także jaglanka. Do ugotowania owsianki czy jaglanki użyć można mleka krowiego, mleka sojowego, soku lub wody. Zupę mleczną na bazie płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych czy gryczanych przygotować można również bez gotowania, mieszając płatki z jogurtem, kefirem czy maślanką i pozostawiając na noc, by rano wstać, dodać ulubione owoce i delektować się pysznym śniadaniem.

Jak widać, domowym sposobem można przygotować zdrowe i pożywne śniadanie. Mleko, kefir czy jogurt dostarczą nam białka, wapnia oraz witamin A, D, E. Płatki żytnie, owsiane, jęczmienne – dostarczą nam witamin B1, B2, B6, niacyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, żelaza, selenu, cynku. Dla zapracowanych i nie mających czasu i ochoty na poranne gotowanie, pozostaje rozważne wybieranie produktów zbożowych dostępnych w sklepach, poprzez dokładne czytanie etykiet. Istnieją bowiem produkty o przyzwoitym składzie i często kosztują mniej niż te reklamowane i uchodzące za „zdrowe”.

Do przygotowania zupy mlecznej nadają się produkty zbożowe takie jak:

-płatki owsiane
-płatki żytnie
-płatki jęczmienne
-płatki gryczane

Zupę mleczną można ugotować na:

-mleku krowim
-mleku sojowym
-soku
-wodzie

Do przygotowania zupy mlecznej „bez gotowania” nadawać się będą:

-jogurt naturalny
-kefir
-maślanka
-zsiadłe mleko

Jeśli chodzi o dodatki – tutaj jest największe pole do popisu:

-świeże sezonowe owoce
-suszone owoce
-nasiona, pestki
– w wersji wytrawnej również świeże warzywa

 

Zapraszamy do przeglądnięcia zdrowych propozycji śniadaniowych zamieszczonych na blogu:)

-Kokosowa jaglanka z truskawkami
http://rozowapatera.blogspot.de/…/kokosowa-jaglanka-z-trusk…

 

– Jaglanka z zielonym jabłkiem i orzechami włoskimi
http://rozowapatera.blogspot.de/…/jaglanka-z-zielonym-jabki…

-Owsianka z malinami i cynamonem
http://rozowapatera.blogspot.de/…/owsianka-z-malinami-i-cyn…

– Owsianka z suszonymi morelami i zarodkami pszennymi
http://rozowapatera.blogspot.de/…/owsianka-z-suszonymi-more…

– Owsianka bez gotowania – na jogurcie, z bananem i prażonymi płatkami migdałów
http://rozowapatera.blogspot.de/…/owsianka-bez-gotowania-na…

-Jabłko pieczone z żytnianką

 

źródło: www.rozowapatera.blogspot.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj