Arbuz to owoc idealny na upalne, letnie dni. Ze względu na dużą zawartość wody nawadnia nasz organizm, kusząc przy tym słodkawym smakiem i orzeźwiającą soczystością miąższu. Trudno jednak dostać w cukierniach jakiekolwiek ciasta arbuzowe (ja przynajmniej takowego nigdy jeszcze nie spotkałam). Dlatego też postanowiłam sama zaserwować sobie tę arbuzową przyjemność. Croissantowe ciasto na spodzie, do tego bita śmietana o posmaku arbuza i całe kawałki owocu. Wow, arbuzowa pycha! Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto!:)
Składniki (na ciasto w okrągłej formie 30cm):
Ciasto:
1 opakowanie (340g) ciasta na croissanty (lub francuskiego)
Masa arbuzowa:
½ dużego arbuza
1l słodkiej śmietany 36% (mocno schłodzonej)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
5 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
Ciasto: piekarnik rozgrzać do 200oC (termoobieg). Dno okrągłej formy z odpinanymi bokami wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć gotowe ciasto (lekko rozwałkować aby dokładnie pokryło dno formy). Piec ok. 20 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze brązowo-złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zapiąć obręcz formy.
Rozpuścić żelatynę w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do lodówki.
W tym czasie przygotować arbuza – przeciąć na pół. Jedną część pokroić w kosteczki (bez pestek). Drugą część również pozbawić pestek, wrzucić do blendera i zmiksować razem z rozpuszczoną żelatyną. Obie rzeczy – kosteczki i zmiksowanego arbuza wstawić do lodówki.
Masa arbuzowa: Słodką śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy śmietana będzie sztywna, zmniejszyć obroty miksera o połowę i wlewać cienkim strumieniem zmiksowanego z żelatyną arbuza. Masa powinna przybrać delikatnie różowy kolor i nie powinna być bardzo płynna (dlatego ważne jest wlewanie zmiksowanego arbuza powoli i stopniowo). Masę wymieszać szpatułką, zbierając wszystko ze ścianek naczynia.
Do tak przygotowanej masy dodać połowę kosteczek arbuza – dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej upieczony spód. Wyrównać i wygładzić powierzchnię. Na wierzch wyłożyć drugą część kosteczek arbuza. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała. Smacznego!