Przepis na idealną przekąskę? Wybierz pyszną, domową Focaccia!

1
744

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które używane jest jako podstawa pizzy lub jako pieczywo podawane na przystawkę do różnych potraw. Focaccia we Włoszech ma wiele odmian różniących się dodatkami. Może występować w wersji z solą, ziołami, pomidorami suszonymi, z oliwa z oliwek itp.

Mój dzisiejszy przepis to propozycja na Focaccia w wersji bezglutenowej, która jest równie pyszna, jak oryginalny wypiek i z pewnością sprosta oczekiwaniom kulinarnym miłośników pysznej kuchni oraz fanom włoskich klimatów.

Składniki:

  • 400 g bezglutenowa mieszanka jasnych mąk (znajdziesz ją na sklepowych półkach)
  • sól 1 łyżeczka
  • 6 łyżka oliwa
  • ½ kostki drożdży
  • ¼ l letniej wody
  • oliwa z oliwek do posmarowania
  • sezam, mak, suszone zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać mąkę, sól, oliwę z oliwek, rozrobione drożdże i mieszać stopniowo dolewając wodę po czym dobrze zagnieść ciasto
  2. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 60 minut.
  3. Następnie ponownie wyrobić dokładnie ciasto i podzielić na małe placki o grubości 1,5 mm.
  4. Ułożyć na blasze z pergaminem i posmarować pędzlem z oliwą z oliwek.
  5. Placki posypać ziołami prowansalskimi, bazylią, rozmarynem, makiem lub sezamem
  6. Piec w rozgrzanym piecu w temperaturze 220-240 ° C przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia na złoto.

Przepis nadesłany przez Czytelniczkę KoBBieciarni,

Kamilę Nowakowska

1 KOMENTARZ

  1. zrobiłam 🙂 pycha 🙂 dodałam jeszcze trochę suszonych pomidorów i wyszedł pyszny aromatyczny włoski chlebek 🙂 spróbuję zrobic dla siostry wersje ze zwykłą mąką 🙂 pozdrawiam 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj