Niedługo Wielkanoc, a dopiero co przebrnęliśmy przez tłusty czwartek oraz walentynki. W najbliższym czasie muszę zmotywować się do stworzenia dla Ws kilku interesujących propozycji wielkanocnych smakołyków. Na oku mam już zresztą kilka przepisów i głęboko liczę na to, że uda mi się zrealizować chociaż połowę z nich. Z wytęsknieniem czekam na wiosnę i pierwsze kwiatki, bazie oraz słońce, które z z dnia na dzień wędruje coraz wyżej i zostaje z nami na dłużej. Wiosna wiosną, ale póki co, pogodę mamy okropną, więc trzeba sobie jakoś osłodzić życie…
Na razie przygotowałam więc dla Was przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z brzoskwiniami i kokosem. Dwie warstwy kruchutkiego ciasta, skrywające delikatny budyń kokosowy i słodkie brzoskwinie. Rozpusta! Kto nie spróbuje, niech żałuje! Polecam;)
Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):
Kruche ciasto:
300g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
150g cukru
250g masła
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Kokosowy budyń:
1 litr mleka (u mnie 1,5%)
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
5 płaskich łyżek cukru
100g wiórek kokosowych
Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Kruche ciasto: masło posiekać do naczynia. Dodać mąkę i sól. Masło z mąką rozdrobnić na malutkie kawałeczki. Dodać jajko i wymieszać łyżką. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować go w kulę i wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie można przygotować brzoskwinie i budyń. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić na plastry.
Budyń: z litra mleka odlać 1 szklankę i rozrobić w nim budynie w proszku. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi. Do prawie gotującego się mleka wlać rozrobione budynie w proszku i gotować, aż budyń zgęstnieje. Przykryć i odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 185oC. Ciasto podzielić na pół. Każdą z części rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na prostokąt wielkości blachy do pieczenia. Jeden arkusz z ciastem przenieść do formy i wyrównać boki, by zarówno papier, jak i ciasto dopasowały się do blachy. Całą powierzchnię ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 10 minut, aż ciasto się bardzo lekko zarumieni. Wyjąć.
Na jeszcze gorące ciasto wyłożyć plasterki brzoskwiń i zalać wciąż gorącym budyniem. Przykryć drugą częścią kruchego ciasta, przekładając papier z ciastem do góry nogami, a następnie zrywając z wierzchu papier. Wierzch ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut, aż wierzch nabierze złoto-brązowego koloru. Ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej w bardzo chłodne miejsce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać niewielką ilością wiórek kokosowych. Smacznego!
Pozdrawiam,
Ania Pisulak z RóżowaPatera.pl