Śmietankowa tarta z gruszkami – palce lizać!

0
564

Jedyne co naprawdę może poprawić mi humor w deszczowy, pochmurny dzień, to dobre zakupy, kawa i coś słodkiego. Mało kto przejdzie natomiast obojętnie obok kawałka pysznej tarty ze słodziutkimi gruszkami. Przepis pochodzi z austriackiej strony Ich koche i bardzo przypadł mi do gustu. Troszkę go jednak zmodyfikowałam i użyłam do niego własnego sekretu na kruche ciasto. Tarta jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. A smak? Po prostu rewelacyjny. Polecam!

Składniki (na tartę w okrągłej formie 24cm):
Kruche ciasto:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
½ łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli

Masa śmietankowa:
330g słodkiej śmietany 36%
70g cukru
3 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
50ml mleka

Dodatkowo: 6 gruszek średniej wielkości

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 185oC (termoobieg). Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto – suche składniki wymieszać, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz żółtko, wszystko rozrabiać palcami do uzyskania czegoś na kształt kruszonki, a następnie zagnieść ciasto. Wylepić dno i brzegi formy. Wstawić do piekarnika i podpiekać ok. 10 minut, aż ciasto się lekko przypiecze.
W czasie podpiekania spodu obrać gruszki i pokroić na większe kawałki.

Masa śmietankowa:  śmietanę zmiksować z jajkami i cukrem. Proszek budyniowy rozmieszać w mleku, a następnie dodać do reszty. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.

Na podpieczony spód wyłożyć połowę gruszek i zalać połową masy śmietankowej. Wyłożyć drugą połowę gruszek i zalać resztą masy. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut, aż wierzch nabierze złoto-brązowego koloru. Wyjąć i całkowicie ostudzić lub podawać ciepłe z lodami. Wybór należy do Was. Smacznego!

Pozdrawiam,

Ania Pisulak

autorka bloga: Różowa Patera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj