Czekoladowe ciasto z serduszkiem niespodzianką

0
464

Udało mi się jednak znaleźć czas na pichcenie, więc wzięłam się za jakąś walentynkową słodycz. Tak więc dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo efektowne ciasto czekoladowe, z różowym serduszkiem-niespodzianką w środku. W smaku jest intensywnie czekoladowe. W konsystencji wilgotne, a zarazem piaskowe. Smakosze czekolady będą zachwyceni, choć głęboko wierze, że spodoba się nawet największym sceptykom;)

Składniki (na ciasto w formie 8x27cm):
Ciasto różowe:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
½ szklanki oleju
½ szklanki wody
3 jajka (L)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Czerwony barwnik spożywczy
Ciasto czekoladowe:
150g gorzkiej czekolady
135g masła
1 i ¼ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
2 jajka (L)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Wykonanie:
Przygotować formę do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Ciasto różowe: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli do naczynia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku – dalej miksować. Zmniejszyć obroty miksera do minimum. Dodawać na przemian: trochę mąki, trochę wody, trochę oleju aż do wyczerpania składników. Wyłączyć mikser, a następnie dodać barwnik spożywczy w takiej ilości, by satysfakcjonowała Was intensywność koloru – jeszcze raz dobrze wymieszać szpatułką, aby mieć pewność, że składniki dobrze się wymieszały i nic nie zalega na dnie naczynia. Ciasto wylać do formy i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30-35 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i przestudzić. Przestudzone pokroić na plastry grubości 1,5cm, a następnie z każdego plastra wykroić foremką serca (lub dwiema foremkami różnej wielkości jak ja). Resztki odkrojonego ciasta zamroziłam – przydadzą się kiedyś do bajaderek:).

Ciasto czekoladowe: czekoladę i masło umieścić w misce i rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą, czyli w kąpieli wodnej. Odstawić.

W misce wymieszać suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W osobnej misce roztrzepać mleko z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i ponownie zmiksować.

Dno tej samej foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać trochę ciasta by przykryło dno. Następnie „usadzić” w nim w rządku wycięte z różowego ciasta serca. Ja wsadziłam do mojego ciasta duże oraz małe serca. Serca te, muszą pozostawać ciasno usadzone, aby nie dostało się pomiędzy nie czekoladowe ciasto. Gdy serduszka będą już należycie osadzone, zalać wszystko czekoladowym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 35 minut w temperaturze 175oC (z termoobiegiem). Wyjąć i całkowicie ostudzić. Przed pokrojeniem oprószyć cukrem pudrem lub zrobić lukier albo polewę czekoladową (u mnie te dwa ostatnie odpadają:)). Smacznego!

Pozdrawiam,

Ania Pisulak z RóżowaPatera.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj