Wielkanoc z Różową Paterą, cz. 5: efektowny sernik… bez sera

0
469

serniczek świąteczny kobbieciarniaPrzedstawiam Wam wspaniały sernik na bazie śmietany i choć brakuje w nim sera, smakuje równie wybornie, jak tradycyjny sernik z brzoskwiniami. Ciekawa alternatywa na Święta Wielkanocne. Sernik wyszedł pyszny – kruche ciasto, delikatna, bardzo kremowa masa i słodziutkie brzoskwinie. Z bitą śmietaną – jestem w raju. Przepis odkryłam u na blogu Domowa Cukierenka. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie zawiedziecie się!

Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
250g masła
6 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego

Masa śmietanowa:
4 kubki śmietany 18% (opakowania po 330g)
2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
6 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie
Dekoracja: śmietanka kremówka 36%, jajka ozdobne

Świąteczny sernik bez sera kobbieciarniaWykonanie:
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić w kosteczkę i wymieszać w misce z łyżką mąki pszennej (dzięki temu brzoskwinie nie opadną na sam dół w cieście). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200oC.
Kruche ciasto: mąkę przesiać na blat/stolnicę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i masło – posiekać nożem. Dodać żółtka i ponownie posiekać. Wyrobić ciasto rękoma. Podzielić na 2 równe części i wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć jedną część i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) tak, aby ciasto było równomiernie starte na całej powierzchni formy. Lekko docisnąć rękoma. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i podpiekać, aż ciasto lekko się zezłości (ja niestety troszkę za krótko je podpiekłam). Wyjąć z piekarnika.
Masa śmietanowa: śmietanę zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniami. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć ze śmietaną. Masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć równomiernie drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec (bez funkcji termoobiegu) ok. 1 godzinę i 10-15 minut (ważne – gdy góra sernika się podpiecze na brązowo-złoto – przykryć kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, co zapobiegnie przypalenia się wierzchu). Po upieczeniu, ciasto pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja: oprószyć cukrem pudrem, śmietankę kremówkę ubić z cukrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać formując gniazda. Dodatki mogą być dowolne – u mnie ozdobne jajeczka i perełki.

SMACZNEGO!

Pozdrawiam,

Ania Pisulak z RóżowaPatera.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj