Maślankowe ciasto z różą, nektarynkami i kruszonką

0
527

Nie wiem jak Wy, ale ja przepadam wprost za zapachem czerwcowych róż. Przyznaję, że nie wiem dokładnie jaką odmianę mam w swoim domu, być może jest to róża japońska – Rosa rugosa. Grunt, że pięknie pachnie i… cudnie smakuje! Przyszła mi ochota na różane ciasto, a że moje róże są już w pełni „dojrzałe” i piękne, zdecydowałam się dodać ich płatki ot tak – prosto do ciasta, a następnie przykryć je kruszonką. Aby nieco orzeźwić całość, dodałam nektarynki. Ciasto jest pyszne, pulchniutkie, z wyraźnym aromatem róży.

Co do ciasta maślankowego, postępowałam zgodnie z zasadami, „nie męczyłam” go zatem żadnym żmudnym ucieraniem. Ciasto mieszamy w zasadzie tylko do połączenia składników i najlepiej używać do tego celu łyżki, a nawet widelca. Polecam wszystkim wielbicielom róż!

Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):
Ciasto maślankowe:
350g mąki pszennej
1 szklanka maślanki
½ szklanki cukru
½ szklanki oleju
2 jajka (L)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Kruszonka:
150g mąki pszennej
100g masła
100g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Dodatkowo:
4 nektarynki
2 spore garści świeżych płatków róży czerwcowej

Wykonanie:
Płatki róż opłukać i osuszyć. Nektarynki obrać i pokroić na kawałki dowolnej wielkości.

Kruszonka: wszystkie składniki rozdrobnić palcami i zagnieść. Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto maślankowe: w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej misce składniki mokre. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać krótko łyżką lub widelcem, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być „kluchowate” – bez obaw, właśnie dlatego się uda. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Wysypać płatki róż i nektarynki, a na sam koniec przykryć kruszonką.

Smacznego!

Pozdrawiam,

Ania Pisulak

autorka bloga: RóżowaPatera.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj