Przepis na idealne śniadanie – bezglutenowe placuszki marchewkowe

0
407

marchewkowe-placki kobbieciarniaOsobiście uwielbiam każdego rodzaju placki i placuszki. Uwielbiam również eksperymentować i tworzyć coraz to nowsze ich warianty. Jakiś czas temu pomyślałam o marchewkowej wariacji, z dodatkiem rodzynek oraz orzechów włoskich. Jako „wypełniacz”, zamiast mąki dodałam płatki jaglane, które są tak drobno zmielone, że śmiało można je nazwać „mąką”.

 

Nie przypuszczałam, że placuszki wyjdą aż tak wspaniałe.

Dzięki marchewce i cynamonowi zyskały niezwykły aromat, a orzechy nie tylko dodały smaku, ale też fajnie się je chrupało. Placuszki podałam z kremowym serkiem cytrynowym, który doskonale kontrastuje ze słodyczą rodzynek. Cukru do ciasta już nie dodawałam, gdyż placki są słodkie same w sobie, właśnie dzięki marchewce i rodzynkom.

Jest to idealne śniadanie dla wszystkich, którzy stosują dietę bezglutenową. Mało tego, placuszki smażone są bez dodatku tłuszczu, co obniża ich kaloryczność, więc osoby dbające o linię również będą zadowolone. Zapraszam!

marchewkowe-placki kobbieciarnia

 

Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Powinno powstać dość gęste ciasto.

marchewkowe-placki kobbieciarnia
Smażenie nie wymaga użycia tłuszczu, wystarczy dobra patelnia teflonowa. Nakładać na patelnię łyżki ciasta i uformować w placuszki grubości ok. 0,5cm grubości. Smażyć na małym ogniu pod pokrywką, aż będzie je można obrócić. Przysmażyć jeszcze chwilę z drugiej strony. Zdjąć z patelni. Placuszki doskonale się smaży – nie przywierają do patelni (pod warunkiem, że jest ona teflonowa), dobrze się je obraca szeroką szpatułką. Oprószyć lekko cukrem pudrem i nałożyć kleks serka cytrynowego. Smacznego!

Pozdrawiam,

Ania Pisulak z RóżowaPatera.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj