Bale, rauty i lokale. KURS SAVOIR VIVRE Cz. 1- Jak kulturalnie pojawić się na wydarzeniu?

1
679

Formalna, ekskluzywna kolacja na wysokim szczeblu towarzyskim, podobnie jak i nieformalny podwieczorek z przyjaciółmi, rządzą się swoimi prawami. To niezwykle ważne, aby przed udaniem się na tym podobną okoliczność, poznać właściwy kontekst nadchodzącego spotkania przy stole. Ważne jest gdzie i z kim zamierzamy spożyć posiłek. Berlin, Londyn? A może Paryż? Choć z pozoru sprawa wydaje się łatwa, istnieją znaczące różnice w sposobie zachowania się przy stole nie tylko w poszczególnych krajach, ale i w ramach jednej narodowości.

Sposób zachowania przy stole determinowany jest przede wszystkim przez miejsce, w którym spożywany jest posiłek. W ramach posiłków smakowanych w towarzystwie innych osób, rozróżnia się więc przede wszystkim okazje formalne oraz nieformalne. O ile rozróżnienie to nie następcza większych trudności, o tyle warto pamiętać, iż półka posiłków nieformalnych nie składa się wyłącznie z niezobowiązujących lunch-y. Choć w obu przypadkach sytuacja będzie dosyć nieformalna, inaczej należy zachować się na kolacji w 3-gwiazdkowej restauracji Michelin, a inaczej w chińskim barze szybkiej obsługi.

Formalne wydarzenie kulinarne różni się od nieformalnego spotkania przy stole na kilka podstawowych sposobów.

1. Po pierwsze, uroczysta kolacja wymaga od mężczyzny przywdziania stroju wieczorowego, takiego, jak dobry gatunkowo, skrojony na miarę garnitur, smoking, a czasem nawet biały krawat. Kobieta również powinna prezentować się szlachetnie i nienagannie (ale o tym poniżej).
2. Wszystkie dania serwowane są wprost z kuchni. Goście nie odnoszą talerzy, ani nie odkładają ich na bok. Zastawę po spożyciu posiłku, zachowują przed sobą czekając na interwencję kelnera.
3. Naczynia i sztućce nie leżą na stołach w oczekiwaniu na gości. Sztućce oraz zastawa przynoszone są przez kelnerów i układane w odpowiednim porządku przed gośćmi
4. Formalna kolacja/obiad składa się zwykle z kilku dań, uzupełnianych odpowiednimi trunkami takimi jak likiery, brandy, whiskey lub aromatyczną kawą podawaną w uroczych Demitasse.
5. Sformalizowaną, podniosłą atmosferę uroczystej kolacji, wzmaga dodatkowo odpowiedni protokół, dyktujący kolejność podawania dań oraz sposób usadowienia gości.

Im poważniejsza i bardziej doniosła okazja, tym więcej obwarowań czeka Cię przy tej z pozoru miłej okazji. Postaramy się więc przebrnąć przez najbardziej sformalizowane tryby spożywania posiłków, abyś przy użyciu tych kilku prostych wskazówek, nie powstydziła się swojego zachowania nawet na kolacji paryskim Epikur.

KROK 1. ODPOWIEDZ NA ZAPROSZENIE:

Pamiętaj, że inwitacje na najbardziej doniosłe uroczystości „za stołem”, w ślad za staromodnym, nobliwym zwyczajem otrzymuje się na piśmie. Podobnie więc także i Twoja odpowiedź na zaproszenie na uroczystą kolację, winna zostać doręczona w ten sam sposób. Najmilej widzianym jest, aby na froncie tzw. karty korespondencyjnej, naszkicować w trzeciej osobie: „Dziękuję Panu/Pani X za przemiłe zaproszenie. Z ogromną przyjemnością skorzystam z Pana/Pani uprzejmości, przyjmując tę życzliwą inwitację”

Jeśli wskazano jako sposób zaakceptowania zaproszenia, numer telefonu lub adres e-mail, można wykorzystać każdą z tych dróg dla wyrażenia swojej akceptacji.

Formalne zdarzenia mogą opiewać na setki zaproszonych gości, szczególnie w ambasadach lub na wysokich rangą przyjęciach biznesowych. Nawet jeśli nikt inny, jak sama rodzina królewska Wielkiej Brytanii organizuje oficjalną kolacją składającą się z tysięcy gości, w rzeczywistości, to nie koronowane głowy, a ich pomocnicy, pracujący na najniższych szczeblach organizacji przyjęcia oczekiwać będą na odpowiedź. W dobrym tonie leży zatem zaoszczędzenie im niepotrzebnego trudu.

KROK 2. UBIERZ SIĘ ODPOWIEDNIO:

Podstawą niemal każdej wieczorowej, kobiecej stylizacji powinna być sukienka – nieodłączny i najbardziej klasyczny element damskiej garderoby. Gdy zakładamy ją na bal lub bardzo uroczysty bankiet, obowiązkowo powinna być długa i utrzymana w zasadach panującego na przyjęciu dress codu. Im bardziej oficjalna okazja, tym krytyczniej patrzy się na suknie odsłaniające większe fragmenty ciała. Jeśli towarzystwo jest nobliwe, a okazja oficjalna lub biznesowa pamiętaj, aby uchronić się przed zbyt wysokimi wycięciami na nogę, zbyt głębokimi dekoltami, lub niskimi plecami. Do długiej po kostki sukni wieczorowej należy dopasować odpowiednio – etolę, szal czy też bolerko, najlepiej utrzymane w kolorze tożsamym z barwami całej stylizacji. Warto zadbać także o spójność tkanin. Tak też jeśli suknia połyskuje lekko w blasku sztucznego światła, etola lub szal powinny być w ślad za nią, odpowiednio stonowane. Idealnym dodatkiem do wieczorowej sukni będzie również mała, zgrabna kopertówka. I ona, powinna jednak pozostawać odpowiednio dopasowana kolorystycznie do odcienia sukni. Unikaj dopasowywania torebki do butów. Moda na synchroniczne połączenie góry z dołem stylizacji minęła bezpowrotnie.

Na nieco mniej oficjalnych okazjach biznesowych – jak kolacja z szefostwem lub impreza integracyjna z udziałem władz zatrudniającej Cię Spółki, możesz pozwolić sobie na nieco mniej wykwintną stylizację, przywdziewając sukienkę o nieco krótszej długości (nie krótszej jednak aniżeli do połowy kolan!).

Niezwykle istotnym elementem naszej oficjalnej stylizacji winny pozostawać także buty. Nigdy nie stawiaj na sandały lub kozaki. Oficjalne bale i lokale kochają kobiece i ultra eleganckie szpilki. Stawiaj na stonowane kolory. Jeśli zaś intuicja kusi Cię, aby zaszaleć z odważniejszym kolorem (np. złotym lub pomarańczowym) upewnij się, że buty w jaskrawym tonie stanowić będą jedyny niekonwencjonalny element całej stylizacji i synchronizować będą z całością w dobrym, eleganckim tonie.

Na koniec, pamiętaj o biżuterii. Nie przesadzaj jednak z jej ilością. Pokaźne kolczyki eliminują możliwość użycia w stylizacji najdelikatniejszego choćby łańcuszka na szyję. Reprezentacyjny wisiorek, wymagał będzie odpowiedniej oprawy w postaci stonowanych i delikatnych wkręcanych kolczyków lub klipsów. Zasada umiaru odnosi się również do broszek, ozdobnych grzebieni i bransolet.

c.d.n.

pasekŚledź nasz cykl Savoir-Vivre i dowiedz się w jak zachowywać się przy stole i o czym rozmawiać, aby nie narazić się na zarzut niestosowności swego zachowania, nadto – z jakich sztućców korzystać do konkretnych potraw oraz jak zasiadać przy stole. Do zobaczenia wkrótce!

1 KOMENTARZ

  1. rewelacyjny wpis, uwielbiam takie tematy i czytac i stosowac w życiu.
    Pozdrawiam,
    Monika
    P.S. nie mogę wpisac u Ciebie literki „c” jak „cma” dlatego jej tu brak 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj