Ciasto marmurkowe z mandarynkami

0
627

Ostatnio, przy okazji zakupów w IKEA, wybraliśmy się do kawiarenki na kawę. Oczywiście zachciało nam się czegoś słodkiego, i tak… odkryliśmy przepyszne ciasto z mandarynkami. Od razu wiedziałam, że chciałabym zrobić podobne w domu. Nigdy nie przypuszczałabym, że zapieczone w cieście mandarynki będą smakowały tak oszałamiająco. Zawsze wydawało mi się, że pieczone cytrusy nie powalają smakiem. A tu proszę – niespodzianka. I to jaka pyszna;) Ciasto zrobiłam po swojemu, a na koniec nasączyłam go syropem z mandarynek, co sprawiło, że stało się wilgotne i „soczyste”. Baza deseru to zwykłe ciasto marmurkowe. Jeśli zaś chodzi o owoce, użyłam mandarynek z puszki i mandarynek świeżych, jako że obecnie trwa na nie sezon. Deser został pochłonięty od razu i smakował wszystkim wyśmienicie. Polecam!

Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):

Ciasto:
175g mąki pszennej
175g cukru pudru
175g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

+ do części kakaowej : 2 łyżki gorzkiego kakao i 3 łyżki mleka
+ do części waniliowej: 2 łyżki syropu z mandarynek

Dodatkowo:
1 puszka mandarynek w syropie
3-4 małe mandarynki świeże
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki żelatyny w proszku (opcjonalnie)

Wykonanie:
Dzień wcześniej lub kilka godzin przed pieczeniem przelać mandarynki z puszki wraz z syropem do miseczki. Dodać obrane i podzielone na ząbki świeże mandarynki oraz łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać , przykryć i odstawić do lodówki.
Ciasto: mandarynki odsączyć na durszlaku (syropu nie wylewać! będzie potrzebny). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na białą, puszystą masę. Dodawać porcjami rozkłócone jajka, ciągle miksując. Następnie dodawać porcjami mąkę, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać przesiane kakao oraz mleko i dokładnie zmiksować. Do drugiej części dodać 2 łyżki syropu z mandarynek i również dokładnie zmiksować.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190oC (termoobieg).
Ciasto wykładać do formy naprzemiennie, raz kleks ciemny, raz kleks jasny. Delikatnie wyrównać powierzchnię i ułożyć ząbki mandarynek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i całą powierzchnię ponakłuwać patyczkiem.
Syrop z mandarynek zagotować, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Polewać całą powierzchnię ciasta, żeby syrop wniknął do środka ciasta. Ciasto jest właściwie gotowe do spożycia:). Smacznego!

Pozdrawiam,

Ania Pisulak z Różowa Patera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj