Murzynek z gruszkami, żurawiną i kokosem

0
618

Istnieją ciasta, które na zawsze utkwią w mojej pamięci. To drożdżowe z owocami, makowiec i tort orzechowy mojej mamy, sernik z bakaliami cioci, a także „snickers”, andruty, tort kajmakowy czy… murzynek z kokosem mojej babci. Żadne święta czy uroczystości rodzinne nie byłyby takie same bez tych wypieków. Można upiec tysiące ciast, ale tylko niektóre smaki już zawsze będą nam się kojarzyły z dzieciństwem i rodziną. Długo zabierałam się do upieczenia tego murzynka, ale w końcu się udało. Babcia daje do ciasta różne bakalie, w okresie letnim zdarza się jej dodać także wiśnie (za moją namową;)). W tym przypadku dodałam jednak żurawinę oraz… gruszki, aby wykorzystać jeszcze sezon na te pyszne i soczyste owoce! Ciasto w oryginale nazywało się podobno „ambasador”, a jego pierwowzór nie zawierał wiórek kokosowych. Z czasem ciasto przyjęło się pod nazwą „murzynek babci”, z obecnymi na wierzchu wiórkami kokosowymi i właśnie w takiej wersji smakuje najlepiej. Wilgotny, intensywnie kakaowy, idealny. Przez nakłucie ciasta wykałaczką, polewa nasącza ciasto, co sprawia, że jest niesamowicie „soczyste”. Z całego serca polecam ten przepis.

Murzynek z gruszkami, żurawiną i kokosem kobbieciarnia

Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):

Ciasto:

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

250g masła

4 jajka M  (białka i żółtka osobno)

4 łyżki gorzkiego kakao

½ szklanki wody

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Kilkanaście kropel olejku rumowego (dałam ok. 10-13)

Szczypta soli

Dodatkowo:

2 średnie, dojrzałe gruszki

Garść suszonej żurawiny

Kilka łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta

Zamiast gruszek, można dodać jeszcze dwie garści dowolnych suszonych owoców lub orzechów.

Murzynek z gruszkami, żurawiną i kokosem kobbieciarnia

Wykonanie:

Ciasto: w rondelku umieścić wodę, masło, cukier i kakao – podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Następnie gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia. Część masy kakaowej przelać do filiżanki o pojemności 150ml (odstawiona masa będzie stanowiła później polewę). Zarówno masę w filiżance, jak i w garnku odstawić do lekkiego przestudzenia (ok. 15 minut).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do naczynia. Gruszki obrać i pokroić na kostkę wielkości żurawiny. Zarówno gruszki, jak i żurawinę przełożyć do miski i dodać łyżkę mąki, a następnie wymieszać, by owoce „obtoczyły się” w mące.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160oC (termoobieg).

Gdy masa kakaowa z garnka przestygnie, przełożyć ją do misy. Zacząć miksować, dodając po jednym żółtku. Teraz można również dodać olejek rumowy. Następnie wsypywać stopniowo mąkę. Na sam koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy kakaowej (za pomocą szpatułki). Gdy masa będzie już dobrze wymieszana, jednolita i puszysta, wylać ją do formy i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch na całej powierzchni wyłożyć owoce obtoczone w mące i lekko je wcisnąć w ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut, po czym przełączyć piekarnik na grzanie góra-dół i piec jeszcze 10-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto lekko przestudzić.

Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe, ale już nie gorące, podgrzać w rondelku masę kakaową odłożoną w filiżance (musi być płynna, nie gęsta). Wierzch ciasta ponakłuwać na całej powierzchni wykałaczką. Polać ciepłą polewą. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

Murzynek z gruszkami, żurawiną i kokosem kobbieciarnia

Murzynek z gruszkami, żurawiną i kokosem kobbieciarnia

Pozdrawiam!

Anna Pisulak

autorka: Różowa Patera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj