POZNAJ przepis na pyszne, jesienne smoothie z… powerem!

0
486

Czym się różni smoothie od koktajlu i koktajl od shake’a? Gdzie w tym wszystkim miejsca na zdrowy i pożywny sok? Jakie są, realne różnie między wymienionymi wyżej napojami?

Porównywanie wspomnianych napojów, daje efekty podobne do zestawienia porównawczego ratlerka i jamnika czy wyżła i labradora. Widzicie różnicę, prawda? Choć pies to pies, co by nie mówić – różnica pozostaje dość wyraźnie zauważalna.

Pora zatem na odrobinę słów wyjaśnienia:

Świeżo wyciskany SOK – to połączenie czystych soków owocowych. Bez żadnych dodatków. Nic, tylko klarowny płyn, ewentualnie z niewielkimi kawałkami miąższu.

  • KOKTAJL – to połączenie: jogurtu, kefiru, maślanki lub mleka (również ryżowego, kokosowego, migdałowego, sojowego, itd.) z owocami lub warzywami i/lub dodatkami typu: pestki słonecznika, orzechy, jagody goi, nasiona chia, itp. Konsystencja wyraźnie gęsta.
  • SMOOTHIE – to połączenie świeżo wyciskanego soku lub wody lub innego klarownego płynu i / lub całych owoców / lub warzyw i opcjonalnie dodatków: amarantus ekspandowany, pestki dyni, słonecznika, orzechy, itp. Konsystencja pomiędzy sokiem a koktajlem. Lekko gęsta.
  • SHAKE – to połączenie płynu, najczęściej mleka lub jogurtu z lodami.

Proste? Pewnie, że tak!

Na jesienną słotę, warto wyposażyć się w wyjątkowy przepis na niezrównane ENERGETYCZNE SMOOTHIE z powerem: Sezonowe, jesienne, energetyczne – dzięki dodaniu świeżo startego korzenia z imbiru. Świetnie zastępuje klasyczny placek ze śliwkami. Rozgrzewa i wybooornie smakuje!

ENERGETYCZNA ŚLIWA

Składniki:

4 duże dojrzałe śliwki węgierki
* 200 – 300 ml soku jabłkowego lub 2 małe jabłka (słodkie)
* pół banana
* świeży imbir, ok. 1 cm

Śliwki wypestkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki lub jeśli ktoś woli mniej gęste smoothie, przepuszczamy przez sokowirówkę, żeby uzyskać czysty, klarowny sok. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i dodajemy plasterek wielkości do 1 cm. Wszystkie składniki razem blendujemy.

ŚLIWKA – reguluje procesy trawienne. Dzięki dużej zawartości pektyn posiada właściwości przeczyszczające. Skarbnica przeciwutleniaczy –  witaminy E i A oraz witamin z grupy B działających korzystnie na układ nerwowy. Źródło potasu, magnezu, fosforu, wapnia i żelaza.
JABŁKO – reguluje pracę jelit, wspomaga procesy trawienne. Zawiera pektyny pomagające usuwać z organizmu zbędne produkty przemiany materii, toksyny. Bogate źródło witaminy C, potasu, krzemu i zasadowych soli mineralnych odkwaszających organizm. Wspomaga wchłanianie wapnia. Zawiera polifenole redukujące stres.
BANAN – posiada całe mnóstwo potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Bogaty w pektyny, chroni nas przed złym cholesterolem i pomaga zapobiegać miażdżycy. Jest wysokoenergetyczny, dodaje siły i energii, wzmacnia i odżywia organizm, dzięki obecności cukrów prostych. Zawiera witaminę A, która neutralizuje działanie wolnych rodników. Pomaga w walce z biegunką, posiada właściwości zapierające.
IMBIR – ma działanie rozgrzewające i silne właściwości bakteriobójcze. Wspomaga układ odpornościowy, idealny do walki z przeziębieniami i grypą. Działa wykrztuśnie. Łagodzi mdłości – pomocny dla kobiet w ciąży, zwłaszcza w I trymestrze. Poprawia ukrwienie narządów, dzięki czemu wspomaga koncentrację i reguluje krążenie. Łagodzi migreny. Uznawany za afrodyzjak.

Pozdrawiam!

Anna Maja Wasilewska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj