Śniadanie podano: zielone naleśniki z młodym jęczmieniem

0
599

Bardzo modny w ostatnim czasie – młody jęczmień, robi furorę zarówno w Internecie, jak i w kuchni. Nic dziwnego, że wzbudza takie zainteresowanie. To świetne źródło antyoksydantów, witaminy C, witamin z grupy B, cynku, magnezu, selenu oraz błonnika! Co więcej, młody jęczmień zaliczany jest do produktów spożywczych zwanych „Super Foods” – oznacza to, że jego spożycie, wywiera wyjątkowo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. No i ten kolor… Mmm… Nic tylko jeść!

Z uwagi na to, że zamiłowanie do młodego jęczmienia, i mnie – nie pozostaje obce, przygotowałam dla Was coś wyjątkowego! Przepis na zielone naleśniki – bardzo prosty i niezwykle przydatny, jako że możliwy w wielu wersjach smakowych; naleśniki można podać z dowolnym nadzieniem. U mnie, królowały: chudy twarożek z miodem, świeże borówki oraz granat. Pycha!

Składniki (na 16 mniejszych lub 8-10 większych naleśników – zależy od wielkości patelni):
1 i ½ szklanki mąki pszennej (opcja prozdrowotna to dowolna mąka pełnoziarnista)
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
2 jajka (M)
1-2 łyżeczek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
Szczypta soli

Uwaga: szklanka powinna być  pojemności 230 ml – czyli standardowa do herbaty

Wykonanie: w misce zmiksować mleko, wodę i jajka. Dodać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól i jęczmień. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać patelnię. Wlać odrobinę oleju – ja moje naleśniki smażę na patelni lekko przesmarowanej olejem (za pomocą pędzelka silikonowego). Smażyć na rumiany kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Pozdrawiam,

Ania Pisulak

autorka bloga: RóżowaPatera.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj